Vijay Iyer

2011.01.27. 12:40

Ha van az elmúlt évtizednek hozadéka, az Vijay Iyer és az általa megtestesített művelt, szuperszonikus technikai színvonalon álló és összetett formákban is világosan gondolkodó zenész eszménye. Tamil bevándorlók gyermekeként már Amerikában született, és hogy a Yale-en végzett matematika-fizika szakon, jelenleg pedig a kaliforniai Berkeleyn tanít a tudományok és művészetek doktoraként, csak mellékszál ahhoz képest, hogy olyan integráns zenei világot teremtett, amilyen ötvenévente születik csak. A Historycity triólemez, ugyanolyan jó, mint korábbi, más felállású lemezei, sőt, tavaly megjelent még egy ezeknél is jobb szólózongora-felvétele is, de ez lényegtelen. Iyer életművet épít, mélyen kiaknázza a zongora testét, meghökkentő hangszíneket hoz felszínre, amiket végtelen dinamikai árnyaltsággal tálal. Vannak persze indiai alapok, de ugyanennyire jelen vannak a klasszikus atlanti kultúra lenyomatai, mindez egy még soha nem hallott modern formaruhába öltöztetve. A mában nagy erővel rendet vágó avantgárd a javából!
A szöveg alatt a kis lejátszó segítségével a Grammy-díj várományos Historicity lemezről egy első hallgatásra is könnyebben befogadható darabot lehet meghallgatni.
 

 

Szerző: turorudi

1 komment

Címkék: vijay iyer

A bejegyzés trackback címe:

https://jazz.blog.hu/api/trackback/id/tr682617958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Theo Phuny 2012.02.21. 12:35:05

Ez a Galang a szintén tamil származású MIA azonos című számának feldolgozása, vagy van ennek valami más előzménye?
süti beállítások módosítása