ICP jegyzetek / 1

2013.08.07. 11:11

Az Instant Composers Pool (továbbá ICP) egy zenei műhely, egy ehhez kapcsolódó holland lemezkiadó, és egy zenekar neve. 1967-ben alapította Han Bennink, Willem Breuker és Misha Mengelberg. Ebben az évben jelenik meg az első lemez (Bennink/Breuker New Acoustic Swing Duo). 1974-ben kiválik Breuker, megalakítja a Willem Breuker Kollektief nevű formációját és a saját kiadóját BVHaast néven. Az ICP mint zenakar 1977-től működik, az első albumon ICP 10-tet megjelöléssel (Tetterett, 1977), 1979-től pedig mint ICP Orchestra.

hanmishachess_2.jpg

2012 decemberében megjelent egy limitált példányszámú díszdobozos kiadás, ami 52 CD-t, 2 DVD-t, és egy fotóalbumot tartalmaz. Ezzel újra hozzáférhetővé válik számos, az igen fontos, amúgy alig fellelhető album. A kiadvány a teljesség igényével készült, és elég nagy időtávot ölel föl, ami arra csábít, hogy elgondolkozzunk a modern jazz alakulásáról. Hogy a jazz tradíció, a free jazz, az improvizációs zene, a kortárs zene hogyan változott, hatott egymásra, mi a viszony ezek a fogalmak között, mik ezeknek a holland, illetve az európai sajátosságai. És persze néhány meghatározó zenész portréját erősen kiegészíti, árnyalja. Az alapítókon kívül olyanokét, mint, Maarten van Regteren Altena, Tristan Honsinger, Wolter Wierbos, Tobias Delius vagy Mary Oliver. És az impozáns névsorban a műhelyhez lazán kötődő arcok is felbukkannak, például Peter Brötzmann, John Tchicai, Dud Pukwana, Derek Bailey, Evan Parker és Steve Lacy. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jazz.blog.hu/api/trackback/id/tr965449419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása