Ha valaki kíváncsi, honnan való a képrészlet a Jazz Blog fejlécében, az nézze meg  a bejegyzést követő filmet. De nézze meg az is, aki csak egyszerűen a jazz aranykorának kulcsfiguráival akar ismerkedni. Igaz, hiányzik a fotóról Duke Ellington, John Coltrane és Miles Davis, szegény Charlie Parker pedig már 3 éve halott volt a fotózás évében. Ott van viszont Dizzy Gillespie, aki – bár erről kevés szó esik – az egyik legfontosabb fejezet volt a jazz történetében, és ott van 5 olyan muzsikus is, akikre az utókor legnagyobb zenészei kérdés nélkül szoktak hivatkozni: Charlie Mingus, Sonny Rollins, Lester Young, Coleman Hawkins és Gerry Mulligan. Egy sereg úgynevezett kismester is felsorakozott a 126. utca sarkán ezen az augusztusi reggelen 1958-ban, olyanok, akik koruk megkerülhetetlen alakjai voltak, és akik nélkül ma sokkal kevesebben tudnák, mi az a jazz. És végül – bár a képnek természetesen nincs főszereplője – a jazz nagy-nagy központi figurája, aki körül – mint az kiderül – a fotózás menete is zajlott: Thelonious Monk – ott áll az első sorban, a jobb harmadban, vajszínű zakóban, fekete szemüvegben. A legendás fotót ITT lehet részletesen megvizsgálni, kiemelvei az egyes zenészeket. A fotózás napjáról készült (Oscar-díjra is jelölt) dokumentumfilm pedig alant (vagy a főoldalról továbbkattintás után) tekinthető meg (7 részre bontva).

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jazz.blog.hu/api/trackback/id/tr321975354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolbasz 2010.05.05. 00:07:11

Ez nagyon érdekes! Hol találtad?

turorudi · http://check.blog.hu 2010.05.05. 00:20:18

A témát? Az accujazz.com rádió egyik csatornája a "The Great Day in Harlem", azoktól játszik, akik a képen vannak (szerintem az egyik legjobb csatorna). És onnan indultam el. Nézd meg a fotót is, meg a filmet is! Pergőbe is meg lehetne írni.

Tréning Atya 2010.05.07. 10:36:45

Imádom ezt a képet, remek poszt, köszönöm.

Largo Le Grand 2010.06.10. 10:01:16

De jo! Ez a plakat nekem is megvan, de fogalmam sem volt, hogy filmen is dokumentaltak, ezer koszonet erte!
süti beállítások módosítása